dissabte, 16 d’agost del 2008

La mística més pura és aquella que es basa en la realitat, única, que no fuig de la realitat, que no especula sobre rés sobrenatural.

Quan la bellesa aclaparadora del Cosmos, de la Vida, i del Tao et captiva, t’enamora, es converteix en el propi alè, ja no hi ha lloc per el concepte ‘sobrenatural’.

Hi ha miracle més gran que de les esponges hagin aparegut éssers humans, passant per una infinitat d’espècies, incloent els simis? Quina necessitat hi ha de creure en un deu trascendent i personal que hagi creat directament els humans, a part de la resta d’espècies? No solsament qualsevol ment científica, sinó un visió autènticament mística intueix que això és una nota discordant en la percepció de la realitat.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquest missatge em sembla també una nota discordant en aquest blog. La mística és una experiència que està més enllà de qualsevol plantejament teològic, filosòfic o cosmogònic. No hi ha 'mística més alta' ....

Anònim ha dit...

Ho sento molt però per molt que em miri el missatge no veig que digui "mística més alta" en el sentit que crec que ho has interpretat.

Si com dius tu “La mística és una experiència que està més enllà de qualsevol plantejament teològic, filosòfic o cosmogònic...” el qualificar de discordant la visió de la mística d’un altre esta fora de lloc. Discordant amb que?, amb la teva visió? amb la meva? . Realment algú de nosaltres pot dir amb tota certesa que entén el Zen o la mística?.

Es cert que l’autor del blog escriu : “La mística més pura és aquella que es basa en la realitat, única, que no fuig de la realitat, que no especula sobre rés sobrenatural.” Però “mes pura” no vol dir “mes alta” o “millor “.

A més a més , un místic com el Mestre Eckhart ( que crec que alguna cosa sabia del tema) deia:

“El hombre no debe abandonarse en exceso a un Dios pensado, pues si lo pensado desaparece, también Dios desaparece. Lo que hay que tener es un Dios real.....

El hombre debe aprender a atravesar las cosas y a encontrar en ellas a su Dios para poder hacerse una imagen real de Él en su interior.....”.

Davant d’això opto per callar.
Es el darrer cop que escric alguna cosa sobre el tema.

Gasshos