diumenge, 19 de juny del 2011

Ones de sorra


Las ones de sorra son ondulacions relativament regulars de la linia de costa, tal com es pot veure a la foto del costat (Alaska). El problema que m'intriga des de fa 7 anys: de on surt la seva "longitud d'ona", és a dir la separació entre dues crestes consecutives (L en la foto, que en aquest cas és d'uns 300 m, pero normalment és bastant més gran, de varios km).


Doncs bé, sembla que es va confirmant que depen de la longitud d'ona de les onades que les formen (lambda, en la foto del costat). Evidentement, fa falta mil·lers i mil·lers d'onades per formar ones de sorra: triguen uns quants anys en formar-se. Com no se'm havia acudit abans?? És la hipòtesis més simple i natural. Però semblava massa simple i les raons de perquè és així no semblaven gens òbvies. Bé aquests dies em puc dedicar finalment a treballar a fons en aquest tema. Una passada!!

2 comentaris:

Elisenda Ortega ha dit...

Quantes obvietats deixem passar en la nostra vida! M'alegra que hi hagi gent com tu que de la obvietat en fa una ciencia que ens explica el perquè i com de la vida. Ànims i a disfrutar mentre ho averigües.

Una abraçada!

Siddharta ha dit...

Gràcies pel teu comentari, Elisenda!

Dic que per formar una ona de sorra fa falta milers i milers d'onades. En realitat en fa falta milions! Durant un any, a una platja hi poden arribar uns 5 milions d'onades (no totes són grans, poden ser petitones, de pocs cm d'alçada) i una ona de sorra pot trigar varios anys a formar-se. Cada onada d'aquests milions té la seva pròpia longitut d'ona i la final el que compta és una mena de promig. En algunes platges hi arriben onades més curtes, en altres més llargues.

Una abraçada.